Lastig onderwerp

Libidoverlies is een klacht waar niet makkelijk over wordt gepraat. Bekende periodes van libidoverlies zijn, bij vrouwen, vlak na een bevalling of tijdens de menopauze. De menstruatiecyclus oefent ook invloed uit op libido. Veel vrouwen hebben rondom de eisprong of de menstruatie meer zin dan op andere momenten in de cyclus. Libidoverlies kan veroorzaakt worden doordat de vagina ongevoeliger is geworden of de vaginawand minder stevig is, na het krijgen van kinderen. Vrouwenmantel is een mild kruid dat past bij vele vrouwenklachten. Vrouwenmantel-thee harmoniseert de vrouwelijke energie en trekt de baarmoeder weer samen na de bevalling. Bekkenbodemspier-oefeningen, al of niet met een Yoni-ei of kegel, kan de stevigheid en gevoeligheid, door toegenomen doorbloeding en spiertonus weer vergroten. Vrouwen bij wie de baarmoeder is weggenomen, kunnen het orgasme minder intens ervaren en hun behoefte aan seks kan daardoor afnemen. Libidoverlies kan op ieder moment in het leven voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Er een oorzaak voor libidoverlies te vinden en is er iets aan te doen. Depressie, stress, vermoeidheid, medicatie en overgewicht zijn niet zelden de boosdoeners. Meestal is een gebrek aan ‘zin in vrijen’ tijdelijk en verbetert dit als er meer rust, tijd, aandacht en ruimte voor elkaar in de relatie gecreëerd wordt. Overige oorzaken kunnen zijn: laag zelfbeeld, religieuze dogma’s, een seksueel trauma uit het verleden, vaginisme, impotentie, alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging, slaapgebrek, rugklachten, verlies van wederzijdse aantrekkingskracht, gemis aan emotionele verbinding tussen de partners, verveling/routine, gebrek aan inspiratie, slechte adem of hormonale problemen. Is er helemaal geen seksueel verlangen dan spreekt men van aseksualiteit.

Testosteron

Vrouwen maken, net als mannen testosteron aan maar dan in veel mindere mate. Testosteron zorgt bij vrouwen, net als bij mannen voor o.a een gezonde sex-drive. Een tekort aan testosteron kan er voor zorgen dat zin in vrijen sterk verminderd raakt. Een laag testosteron gehalte kan tevens de oorzaak zijn van depressieve gevoelens. Transseksuelen, waarbij een als vrouw geboren man, een hormonaal mannenlichaam krijgt -d.m.v hormoontherapie, waardoor o.a. de clitoris groeit- vermelden vaak een enorme toename in libido. Andersom vermelden als man geboren vrouwen, die hormonaal een vrouwenlichaam krijgen d.m.v hormoontherapie, een toename in depressies. Dat wil niet zeggen dat vrouwenhormonen mensen (seksueel) ongelukkiger maken. Teveel testosteron en een te hoog libido heeft ook minder leuke kanten, zoals seksverslaving, agressie en overseksualisering in de media. In onze maatschappij on steroids’ is weinig ruimte voor het vrouwelijke en zachte, waardoor vrouwen zich soms in oneigenlijke mannelijke energie gedwongen voelen. Hetero vrouwen, met een partner die niet in z’n mannelijke energie kan staan, voelen zich vaak genoodzaakt dit gebrek aan mannelijke energie in de relatie, te compenseren. Vrouwen, die de verbinding met hun vrouwelijke energie nooit hebben mogen ervaren of verloren hebben, kunnen zo het contact met hun lichaam en seksualiteit kwijt raken. Wilde marjolein is een kruid dat de krampachtige seksualiteit weer doet stromen, het maakt ‘open’ en stimuleert de doorbloeding.

Liefdevol

Zin in seks is iets persoonlijks; het is een manier om een liefdevolle relatie of intimiteit met elkaar te delen, maar het is geen ‘must’. Er zijn vele manieren om elkaar liefde te geven en zonder gemeenschap is dat ook goed mogelijk. Het gaat erom waar je je goed bij voelt. Tantra is een oosterse techniek, waarbij tijdens de seks, de nadruk ligt op intimiteit en het samensmelten van twee zielen. Het lichamelijke prestatiegerichte maakt plaats voor een meditatieve eenheidsbeleving. Misschien past deze manier van intimiteit eigenlijk veel beter bij je. Het kruid Monnikspeper (Vitex agnus-castus L.), ook wel kuislam genoemd -castus betekend ‘kuis’ in het Latijn- en bevat een plantaardig oestrogeen. Bij vrouwen werkt het libidoverhogend, bij mannen verlagend en hersteld zo het evenwicht als libido uit balans is.

Remedies

Er zijn natuurlijke middelen die het seksuele functioneren kunnen verbeteren, zowel voor mannen als vrouwen. Deze zijn o.a verkrijgbaar als supplementen.
Klik op de links om naar de webshop te gaan;

  • Horny Goat Weed (Epimedium) is een echt mannenkruid. Een bestanddeel in dit kruid blokkeert het effect van een enzym dat bloedtoevoor naar de penis verhinderd. Het is bekend dat ‘geile bokkenkruid’ een nadelig effect heeft in combinatie met allerlei medicatie zoals bloedverdunners, aspirine en antidepressiva, om er een paar te noemen. Vraag altijd na, bij een complementair werkend arts of therapeut of je dit kruid mag gebruiken.
  • Tribulus of Bindii, is een kruid dat o.a bekend staat vanwege de bekrachtiging van de seksuele vitaliteit, bij zowel mannen als vrouwen. Het supplement is veilig in gebruik, op voorwaarde dat je niet niet zwanger bent, borstvoeding geeft of prostaatproblemen hebt. Ook wordt gebruik van Tribulus ontraden in combinatie met bloeddruk-regulerende medicatie of diabetesmedicatie. Vraag altijd na, bij een complementair werkend arts of therapeut of je dit kruid mag gebruiken.
  • Catuaba groeit van origine in het Amazonegebied en wordt gebruikt om de seksuele opwinding te verhogen, zowel bij mannen als vrouwen. Het verbetert tevens de stemming en zou mogelijk een rol spelen in bescherming tegen hersenaandoeningen.
  • Muira Puama, betekent ‘potentie’ en kent een lange geschiedenis als remedie tegen allerlei vrouwenklachten. Het doet de seksuele verlangens en bevrediging toenemen, dat wil zeggen dat het de lustgevoelens en het orgasme intensiveert. Mannen kunnen dit kruid ook gebruiken, in combinatie met andere kruiden, als een middel tegen erectiestoornissen. In Brazilië wordt het gebruikt als natuurlijk tonicum voor lichamelijke- en atletische prestaties en om vermoeidheid tegen te gaan.
  • Maca is een poeder dat gemaakt word van een wortel die hoog in het Andesgebergte groeit. Het verbetert libido en vruchtbaarheid bij vrouwen, reguleert de hormonen en vermeerdert de algehele vitaliteit.
  • Ashwagandha is een sterk Ayurvedisch tonicum voor vrouwen, is geïndiceerd bij lage mentale energie en vitaliseert zwakke seksuele energie.

Sex is about where you can take me, not what you can do to me – Esther Perel