In de natuur komen essentiële oliën voor als uiterst kleine druppeltjes olieachtige vloeistof in wortels, stammen, bladeren, bloemen, vruchtenzaden, takken en harsen van planten en bomen. Ze dienen o.a. als afweermechanismen tegen bacteriën, schimmels en parasieten en het zijn lokstoffen voor de insecten die de plant bestuiven. Je zou ze kunnen beschouwen als planthormonen die wij hoofdzakelijk waarnemen als geur.

Van oudsher worden aromatische oliën gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking, voor mentale stimulering en om het leven te veraangenamen. Elk plantenaroma heeft specifieke eigenschappen die op zachte wijze op het lichaam inwerken. Lavendelolie werkt kalmerend, marjolein vaatverwijdend, valeriaan slaapbevorderend, citroen bloeddrukverlagend en bergamot stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, om de werking van enkele oliën te noemen.

Aan het begin van de 20e eeuw heeft men herontdekt dat zuivere natuurlijke essentiële oliën de dragers zijn van levenskracht en heilzaam werken voor de instandhouding, het bevorderen of herwinnen van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De energie die in de olie is vervat, stimuleert, verlevendigt en verjongt. Essentiële oliën zijn vluchtig en laten meestal geen vlekken na bij verdamping of inwrijven. Ze zijn oplosbaar in alcohol, ether of andere (neutrale) oliën, zoals amandelolie, fijngewreven kokosolie, olijfolie, avocado-olie, tarwekiemolie of jojoba-olie. Warmte, licht en lucht zijn nadelig voor de houdbaarheid, vandaar dat de oliën in een donker flesje zitten waar ze enkele jaren houdbaar zijn. De oliën komen uit alle werelddelen. De beste kwaliteit olie krijgt men bijvoorbeeld uit: Australische eucalyptus, Spaanse marjolein, Ceylonese en Chinese kaneel, Provenciaals bonenkruid en Marokkaanse mirte en kruidnagelen. Deze kruiden worden ook wel ‘de grote zeven’ genoemd vanwege de zeer antiseptische werkzaamheid.

Aromatherapie

De etherische oliën worden door het lichaam opgenomen door de huid of via de luchtwegen. Het bleek heel doeltreffend om de oliën op de huid aan te brengen, omdat ze door hun aard snel door de huidporiën dringen – via osmose- en onmiddellijk een stimulerende of genezende werking hebben op de inwendige organen of spieren. Via de neus bereikt de olie het limbische systeem in de hersenen. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Dr. Paolo Rovesti in Milaan bestudeerde de werking van vluchtige oliën op de geest. Hij toonde aan dat verschillende essences stimulerend en kalmerend werken en hij gebruikte ze tegen depressie en angst.

Volgens Mellie Uyldert liggen geur en aroma van een plant tussen stof en trilling in en zouden ze vooral op het etherische lichaam inwerken. In haar boek ‘Plantenzielen’ vertelt ze dat er vroeger in iedere boerenhoeve een geurige ‘kruidenwis’ hing. De kruiden konden ziektekiemen verjagen, waren bedoeld tegen de trillingen van zwarte magie en waren dienden tevens de gemoedsstemming te verbeteren.

Tegenwoordig gebruiken we essentiële oliën in een verdamper, in bad, met een compres of tijdens een massage.

  • Lavendel: verzacht emoties en brengt rust
  • Pepermunt: versterkt de longen, verlaagt koorts en verhoogt alertheid
  • Citroen: werkt desinfecterend, weert muggen en verbetert je humeur
  • Oregano: bij beginnende verkoudheid
  • Sinaasappel: krikt je mentaal op na een middagdipje en werkt maagversterkend
  • Tea tree: tegen aften, acné, werkt antibacterieel en verzacht bij zonnebrand
  • Basilicum: werkt zenuwversterkend, antidepressief en verminderd krampen
  • Den: verzachtend voor de luchtwegen
  • Geranium: verlaagt de bloedsuikerspiegel en is wondhelend
  • Jeneverbes: algeheel versterkend en werkt antireumatisch
  • Kruidnagel: tegen zenuwpijn, verminderd krampen en is wormafdrijvend
  • Salie: activerend voor het zenuwstelsel en de bijnierschors, krampverminderend, gaan transpiratie tegen en reguleert de menstruatie
  • Tijm: algemeen activerend, verhoogt het denkvermogen en bevordert het ophoesten van slijm
  • Ylang Ylang: geslachtsdriftbevorderend en bloeddrukverlagend
  •  

‘Je kunt een geur ervaren. Je kunt haar niet aanraken, maar er wel door geraakt worden. Geur is de geest van de bloem die blijft’

Bron: Inayat Khan

Uit het boek van Franca Siebers