Libidoverlies

Een klacht waar niet makkelijk over wordt gepraat. Bekende periodes van libidoverlies zijn, bij vrouwen, vlak na een bevalling of tijdens de menopauze. Libidoverlies kan op ieder moment in het leven voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Mogelijke oorzaken

Er is vaak een oorzaak voor te vinden en er is iets aan te doen. Stress, medicatie en overgewicht zijn niet zelden de boosdoeners. Meestal is een gebrek aan 'zin in seks' tijdelijk en verbetert dit als er meer rust, tijd, aandacht en ruimte voor elkaar in de relatie gecreëerd wordt. Overige oorzaken kunnen zijn: laag zelfbeeld, religieuze dogma's, slaapgebrek, een seksueel trauma uit het verleden, alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging of hormonale problemen.

Liefdevol

'Zin in seks' is iets persoonlijks; het is een manier om een liefdevolle relatie of intimiteit met elkaar te delen, maar het is geen 'must'. Er zijn vele manieren om elkaar liefde te geven en zonder seks is dat ook goed mogelijk. Het gaat erom waar je je goed bij voelt.

Remedies

Er zijn natuurlijke middelen die het seksuele functioneren kunnen verbeteren, zowel voor mannen als vrouwen. Deze zijn o.a verkrijgbaar als supplementen. Klik op de links om naar de webshop te gaan;

  • Horney Goat Weed (Epimedium) is een echt mannenkruid. Een bestanddeel in dit kruid blokkeert het effect van een enzym dat bloedtoevoor de naar penis verhinderd. Het is bekend dat 'geile bokkenkruid' een nadelig effect heeft in combinatie met diverse medicatie zoals bloedverdunners, aspirine en antidepressiva, om er een paar te noemen. Vraag altijd na, bij een complementair werkend arts of therapeut of je dit kruid mag gebruiken.
  • Tribulus of Bindii, is een kruid dat o.a bekend staat vanwege de bekrachtiging van de seksuele vitaliteit, bij zowel mannen als vrouwen. Het supplement is veilig in gebruik, op voorwaarde dat je niet niet zwanger bent, borstvoeding geeft of prostaatproblemen hebt. Ook wordt gebruik van Tribulus ontraden in combinatie met bloeddruk-regulerende medicatie of diabetesmedicatie. Vraag altijd na, bij een complementair werkend arts of therapeut of je dit kruid mag gebruiken .
  • Catuaba groeit van origine in het Amazonegebied en wordt gebruikt om de seksuele opwinding te verhogen, zowel bij mannen als vrouwen. Het verbeterd tevens de stemming zou mogelijk een rol spelen in bescherming tegen hersenaandoeningen.
  • Muira Puama, betekent 'potentie' en kent een lange geschiedenis als remedie tegen allerlei vrouwenklachten. Het doet de seksuele verlangens en bevrediging toenemen, dat wil zeggen dat het de lustgevoelens en het orgasme intensiveert. Mannen kunnen dit kruid ook gebruiken, in combinatie met andere kruiden, als middel tegen erectie stoornissen. In Brazillië wordt het gebruikt als natuurlijk tonicum voor lichamelijke- en athletische prestaties en om vermoeidheid tegen te gaan.
  • Maca is een poeder dat gemaakt word van een wortel die hoog in het Andesgebergte groeit. Het verbetert libido en vruchtbaarheid bij vrouwen, reguleert de hormonen en vermeerdert de algehele vitaliteit.
  • Ashwagandha is een sterk Ayurvedisch tonicum voor vrouwen, geïndiceerd bij lage mentale energie en vitaliseert zwakke seksuele energie.