Overgangsklachten

De overgang of menopauze is een natuurlijk proces, dat hoort bij het leven van een vrouw en mag zonder al te veel hinderlijke klachten verlopen. De geleidelijke afname van het hormoon oestrogeen bepaalt dat de vruchtbare periode van de vrouw haar einde nadert en dat er een nieuwe fase aanbreekt, waarin ze haar wijsheid en kracht aan andere zaken mag schenken.

Transformatie

Opvliegers, droge slijmvliezen, stemmingswisselingen, geheugenproblemen, gewichts­toename, gewrichtsklachten en een verminderd libido kunnen deze fase behoorlijk onprettig maken. Deze verandering in de hormoon­huishouding kan gezien worden als onderdeel van een transformatie, waarbij de vrouw een ander lichaam krijgt en ook een energetische verandering doormaakt. Vertrouwen hebben in dit verrijkende proces is erg waardevol.

Begeleiden van de overgang

Tijdens gesprekken kan onderzocht worden of er persoonlijke factoren zijn waardoor het overgangsproces belemmerd wordt. Met orthomoleculaire therapie of kruiden­preparaten kan de hormonale overgangsperiode goed worden begeleid, waardoor het lichaam en de psyche zich geleidelijk aan de veranderingen kunnen aanpassen. Hop bijvoorbeeld, bevat een plantaardig stofje dat oestrogeen naboots en past op de menselijke celreceptor. Maar ook Wild Yam, een plant die wordt verwerkt in een huidcrême, kan gunstig bijdragen aan het natuurlijke proces van de overgang. Er is meer mogelijk dan je denkt om je proces te ondersteunen.