Slaapstoornis

Goede nachtrust is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Ons lichaam heeft deze rust nodig voor reiniging en herstel van de organen. Het zenuwstelsel kan overprikkeld raken bij onvoldoende nachtrust en dat kan vervelende gevolgen hebben voor de gemoedstoestand of de lichamelijke fitheid overdag.

Hoeveelheid slaap

De hoeveelheid slaap die men nodig heeft om zich fit te voelen, is voor iedereen verschillend. Gemiddeld is 8 uur niet-onderbroken slaap voldoende. Slaapt u tijdelijk slecht door een stressvolle gebeurtenis, dan is er geen reden voor ongerustheid. Het gaat vaak vanzelf over. Blijft u langere tijd slecht slapen, dan is dat vaak een teken dat er meer aan de hand is en kan het op termijn voor problemen zorgen.

De voornaamste klachten

  • Slecht inslapen;
  • Lange tijd wakker liggen;
  • Te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen.

Herstellen van de nachtrust heeft vaak te maken met het herstellen van de balans tussen inspanning en ontspanning, een proces dat ook wel ons bioritme wordt genoemd. Tijdens de behandeling bekijk ik met jou waardoor jouw bioritme verstoord is.

Orgaanactiviteit

Volgens de Chinese geneeskunde stroomt er per etmaal, elke 2 uur een energie (Chi) door onze organen, waardoor deze organen een activiteit vertonen. Welke organen 's nachts actief of juist onder-actief zijn, kan veel zeggen over jouw verstoorde nachtrust. Tevens is van belang dat de organen en hormonen, die betrokken zijn bij slapen en waken, zoals de epifyse, die melatonine aanmaakt en de bijnieren, die adrenaline aanmaken; goed en op het juiste moment hun werk kunnen doen.

Overige oorzaken

Overige oorzaken van een verstoorde nachtrust kunnen zijn: uw voedingspatroon, dehydratatie (uitdroging) of zuurstofgebrek tijdens de slaap. Tijdens het eerste gesprek wordt uitgebreid bekeken welke factoren bijdragen aan uw slechte nachtrust. De behandeling kan bestaan uit orthomoleculaire therapie of ontspanningsoefeningen. Heeft u 's nachts last van malende gedachten of piekeren? Dan kan gesprekstherapie uitkomst bieden.